meditatie bij zonsopgang

De invloed van “tegen de stroom ingaan” op onze gezondheid

Vertrouwen in de flow van het leven is net als wanneer je de roeispanen loslaat en je overgeeft aan de stroming van de rivier. Best eng voor onze mind, waardoor we steeds blijven vasthouden aan wat we denken dat zekerheid is. Ook al is zekerheid een illusie. Geloven dat alles gebeurt zoals het moet gebeuren, zelfs als de weg voor ons niet altijd duidelijk lijkt, is iets wat we liever uit de weg gaan. En toch! Wanneer we ons overgeven aan het vertrouwen, ervaren we een diepe innerlijke rust. En hebben we daar niet allemaal nood aan?

Is het jou al opgevallen dat we in het leven vaak worden geconfronteerd met onzekerheid en verandering? Soms lijkt het alsof we tegen de stroom in vechten, worstelend om controle te behouden over onze omstandigheden. Maar door te leren vertrouwen in de natuurlijke stroom van het leven, vinden we zoveel bevrijding zodra we ons realiseren dat we niet alles hoeven te begrijpen of te beheersen. Soms is het voldoende om simpelweg mee te bewegen met de golven.

Vertrouwen hebben in de flow van het leven bevrijdt ons van angst en stress, omdat we weten dat we worden gedragen door iets groters dan onszelf. We leren te accepteren dat tegenslagen en uitdagingen deel uitmaken van het grotere geheel, en dat ze ons vaak precies brengen waar we moeten zijn voor onze groei en ontwikkeling. Heb je dat zelf al eens ervaren dat iets je werd onthouden en later begreep je precies waarom?

In vertrouwen gaan betekent ook het loslaten van de behoefte om alles te plannen en te controleren. Het betekent openstaan voor het onverwachte en het omarmen van spontaniteit. We leren te luisteren naar onze intuïtie en te vertrouwen op ons innerlijk kompas om ons de weg te wijzen.

Wanneer we in vertrouwen gaan, wordt het leven een avontuur, een reis vol verrassingen en mogelijkheden.

Vertrouwen hebben in de flow van het leven betekent niet dat we passief worden. Integendeel, het moedigt ons aan om actief deel te nemen aan het leven, terwijl we tegelijkertijd onze angst loslaten voor controleverlies. Het stelt ons in staat om met voldoende veerkracht door de ups en downs van het leven te navigeren, wetende dat we altijd worden gesteund.

Wetende dat je niet langer hoeft te worstelen tegen de stroom in, hoe rustgevend klinkt dat?! In plaats daarvan kunnen we meedeinen op de golven van het leven, wetende dat we precies zijn waar we moeten zijn.


Het streven naar controle over ons leven kan leiden tot verschillende fysieke klachten, omdat het constant vasthouden aan controle spanning en stress veroorzaakt in ons lichaam. Enkele van de fysieke klachten die kunnen voortkomen uit het willen behouden van controle zijn onder andere:

1. Spierspanning: Wanneer we ons voortdurend gespannen voelen vanwege onze drang om alles onder controle te houden, kunnen spieren in ons lichaam constant gespannen blijven. Dit kan leiden tot pijnlijke spieren, vooral in de nek, schouders en rug.

2. Hoofdpijn en migraine: Stress als gevolg van het streven naar controle kan leiden tot spanningshoofdpijn of zelfs migraine. De constante druk om alles onder controle te houden kan leiden tot strakke spieren in de nek en schouders, wat hoofdpijn kan veroorzaken.

3. Maag- en darmproblemen: Stress en spanning als gevolg van het streven naar controle kunnen het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, wat kan leiden tot problemen zoals maagpijn, indigestie, prikkelbare darmsyndroom (IBS) en zelfs maagzweren.

4. Hoge bloeddruk: Langdurige stress als gevolg van het willen behouden van controle kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en andere ernstige gezondheidsproblemen.

5. Slaapproblemen: De constante zorgen en gedachten over het controleren van elk aspect van ons leven kunnen leiden tot slapeloosheid en andere slaapproblemen. Een rusteloze geest kan het moeilijk maken om te ontspannen en in slaap te vallen.

6. Immuunsysteemzwakte: Langdurige stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor we vatbaarder worden voor verkoudheid, griep en andere infecties.

Deze fysieke klachten benadrukken het belang van het vinden van een balans tussen actie nemen en loslaten, en het ontwikkelen van vertrouwen in de natuurlijke stroom van het leven. Het loslaten van de drang om alles onder controle te houden kan niet alleen onze mentale gezondheid verbeteren, maar ook onze fysieke gezondheid ten goede komen.

Toen ik net startte als paardencoach deed ik onderzoek naar het effect van paardencoaching op slaapproblemen. En wat bleek? Dat alle deelnemers beter sliepen, een verhoogd zelfvertrouwen en inzicht kregen! Missie geslaagd dus 😊

Wil je zelf ook een traject volgen om je fysieke ongemakken aan te kijken? Klik dan hier.

Mediteren is een goede manier om de controle los te laten en te zakken in je gevoel:

 

Scroll naar boven