Gezondheidsklachten in de herfst?

Welke emoties en gezondheidsklachten komen er naar boven in de herfst en hoe komt dat? En wat kan je hier zelf aan doen?

weergave 5 elementenleer

Misschien heb je al eens gehoord over de VIJF-elementenleer? Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde worden menselijke types, seizoenen, organen, de manier van eten bereiden en voeding onderverdeeld in vijf elementen. Idealiter zijn we allemaal in balans en zijn we een beetje van dit alles zodat onze yin en yang energie in evenwicht zijn. Als je merkt dat je overwegend verdrietig bent, je last hebt van onderdrukte woede of gelijk welke andere emotie dan kan je door middel van voeding en bereidingswijze meer balans in je mentale welzijn brengen. Ook als je last hebt van bepaalde organen (je weet wel, ze noemen dat dan je zwakke plek), dan kan je door de voeding die bij dat element hoort, weer balans brengen. Superinteressant, toch?

Het seizoen herfst waarin we nu zitten, is het Metaal-element. Hieronder geef ik jullie wat interessante weetjes over dit element en hoe dit een invloed heeft op jouw algemeen welzijn.

 

Metaal heeft de kleur wit. Concreet wil dit zeggen dat alle witte, scherpe of pikante voeding de gestagneerde energiestroom van Metaal weer activeert. Als je merkt dat je vertrouwen in jezelf en anderen daalt, je snel opgeeft in plaats van doorzet en minder helder kan denken, dan is je Metaal-element uit balans. Omdat mensen die in evenwicht zijn vertrouwen hebben, veel doorzettingsvermogen bezitten en ook heel heldere beslissingen kunnen nemen. Voorbeelden van Metaal-voeding zijn: ui, asperges, gember, pompoen, rijst, amarant,…

Het Metaal-element staat voor rechtvaardigheidsgevoel, doorzetting, kracht, zuiver denken en het loslaten van wat niet meer dient. Dit zie je ook terug in de natuur, waar bomen en planten hun bladeren en bloesem verliezen. Als je situaties hebt doorgemaakt die veel van je vroegen op gebied van rechtvaardigheid en doorzetting, dan kan dit element uit balans geraken. Het helpt dan om je voeding aan te passen om de energiestroom weer in gang te zetten en om aan de slag te gaan met het mentale aspect hiervan. Zodat je écht kan loslaten en weer kan gaan vertrouwen en dat je weet hoe je dit soort situaties in de toekomst het beste (voor je eigen welzijn) kan aanpakken.

De organen die gekoppeld zijn aan dit element zijn longen en dikke darm. De dikke darm energie heeft een belangrijke functie voor onze huid en longenergie voor ons immuunsysteem. Mensen die last hebben van longen of dikke darm zullen merken dat de klachten tijdens dit seizoen toenemen. De herfst staat ook voor Yin-energie, welke staat voor het naar binnen keren (letterlijk & figuurlijk), rust nemen en reflecteren.

Een droog klimaat of veel airconditioning is nefast voor de longen en dikke darm, door een fonteintje te plaatsen in de ruimte kan je de lucht bevochtigen ter ondersteuning van deze gekoppelde organen.


De emotie die bij Metaal hoort is verdriet. Dit verklaart waarom mensen in de herfstperiode verdrietiger zijn dan in de zomer. Onderdrukte woede brengt verminderde long-energie. Zowel verdriet als onderdrukte woede kunnen al vanaf de kindertijd aandoeningen aan dikke darm en longen vertegenwoordigen. Denk hierbij aan eczeem, longontsteking, acne, obstipatie, griep, bronchitis, astma en vermoeidheid.

Heb of herken je deze klachten? Weet dan dat dit een uiting is van onderdrukte woede en/of verdriet. Ga zeker aan de slag met de oorzaak hiervan om dit probleem te kunnen oplossen.

Weet dat we dit soort zaken bij HorsEnergy met paardencoaching zeer goed kunnen onderzoeken en begeleiden.